головна сторінка

Вивчай рідний край разом з бібліотекою

понеділок, 26 лютого 2018 р.



Талант – то крапля здібностей і море праці



Талант – то крапля здібностей і море праці
Цей влучний вислів належить відомому українському письменникові Григору Тютюннику. І з ним важко не погодитися: кому, як не людині, що за життя скуштувала і солодкого смаку слави, і жорсткого чиновницького диктату у своїй літературній діяльності, знати, як непросто жити з унікальним даром, даним людині Богом чи успадкованим від батьків. Тим більше – працювати над тим, аби талант цей розвинути, філігранно відточити, вміти застосувати…
А ще кажуть, що талант завжди родом із дитинства. І що кожна людина народжується із зернятком у руці. Тільки треба знайти поле, де це зерно найкраще проросте. Талант може проявитися в різних сферах людської діяльності - в галузях музики, літератури, природничих наук, техніки, спорту, в організаторській і педагогічній діяльності. До когось це приходить вже в дитячому віці, отже, завдання батьків, вихователів, вчителів – допомогти дитині розвинути свій дар, скористатися своєю унікальністю з користю для себе та оточуючих.
Саме таких обдарованих дітей об’єднав навколо спільної мрії талановитий педагог, керівник музичних колективів Гасілов Станіслав Дмитрович, який все своє життя присвятив музиці  й тому, що свій талан і уміння передавав підростаючому поколінню.
Народився, Станіслав Дмитрович, 25 вересня 1944 року у м. Кіровограді. Навчався у середній школі, му­зичній школі. У 1960 році поступив до Кіровоградського музичного училища по фаху «Баян» і закінчив його у 1964 році. У 1962 році почав трудову діяльність на посаді вчите­ля співів у середній школі м. Кіровограда. 1964-1967 роки служба в лавах Радянської Армії. У 1972 році закінчив Кіровоград­ський педагогічний інститут по фаху «Музика та співи». З 1967 по 1969 працював директором Завальївської дитячої музичної школи.
У 1969 році був направлений на роботу у Магаданську область, де працював викладачем по класу баяна та дирек­тором ради музичних шкіл.
У 1975 році був призначений директором обласного училища мистецтв, завідуючим міським відділом культури, зам начальника обласного управління культури.
З 1993 року переїхав до села Мала Олександрівка.
Зараз працює викладачем класу баяна у Великоолександрівській школі мистецтв та по сумісництву вчителем му­зики та співів у Малоолександрівській ЗОШ.
До Станіслава Дмитровича тягнуться діти. У когось із них  Божа іскорка яскрава і не потребувала значних зусиль для подальшого розквіту, у когось талант прихований, пригнічений комплексами, а тому вимагає кропіткої праці, психологічної підтримки. «Вміння знаходити обдарованих та здібних дітей – талант, вміння їх вирощувати - мистецтво», - говориться в народній мудрості.
Цю істину своєю працею доводить Станіслав Дмитрович. За час існування його вихованці та творчі колективи неодноразово отримували нагороди, як на місцевому так і на обласному, та регіональному рівні. Неодноразово про професійну та творчу діяльність Станіслава Дмитровича й його вихованців висвітлювали у засобах масової інформації: Газета «Жайвір» від 10.04.2005 року «Пощастило з учителем музики», газета «Новий день» від 11.10.2007 року «Культурна мозаїка Херсонщини», газета «Новий час» від 04.02.2010 року «Маленький українець», телекомпанія «Скіфія» від 23.09.2010 року сюжет про оркестр шумових та ударних інструментів, та багато інших.
Талановитий педагог та музикант, Гасілов Станіслав Дмитрович, щиро переконаний, що немає дітей необдарованих. Треба лише допомогти відшукати дар у кожному. Підтримати і розвинути його. Тому вже навіть  у пенсійному віці він продовжує шукати і обрамляти молоді таланти.


Немає коментарів:

Дописати коментар